Geplaatst op 2 Reacties

Welk materiaal kies je voor jouw favoriete poster?

Het harde werk zit erop..

Je hebt zorgvuldig gewikt en gewogen welk design je op jouw muur wilt hebben om er daarna achter te komen dat je nog een besluit moet maken; op welk materiaal ga je de poster laten drukken? Om de keuzestress wat op te voeren zijn er bij de meeste ontwerpen veel verschillende materialen om uit te kiezen met elk hun eigen kenmerken en voordelen. Dat maakt het dus niet makkelijker, fijne vent die PosterJunkie… Sorry.

Zelf loop ik ook al een tijdje te dubben hoe de nieuwste aanwinst in mijn studio er precies uit gaat zien. Om mezelf en jou op weg te helpen zal ik per materiaalsoort kort en bondig uit de doeken doen waarom je juist wel of juist niet voor een materiaal zou moeten kiezen.

Geborsteld aluminium en dibond

Waarom staan deze materialen samen bij elkaar? Geborsteld aluminium en dibond bestaan uit dezelfde componenten, een harde kern van kunststof met een dunne toplaag van aluminium. Het verschil is dat deze toplaag bij geborsteld aluminium bewerkt is met een borstel en bij dibond niet. De toplaag bij ons dibond is glad van structuur en is bedekt met wit. Leuk en aardig, zul je denken, maar wat is nu het echt merkbare verschil?

Dit zit hem vooral in het drukken van de witte kleur(tinten). Bij geborsteld aluminium wordt wit niet gedrukt, hier zie je de lichte metaalkleur van het aluminium naar voren komen. Dit geeft een uniek effect wanneer de lichtval speelt met de opdruk van de poster. Vooral in de donkere zwarte (Classy Lion) en zwart-witte ontwerpen (Dark Elephant) zorgt dit effect voor een wow-factor.

Op dit moment denk je waarschijnlijk dat dibond dan het lelijke broertje van de twee is, niks is minder waar. Door de witte toplaag op dibond is het bijvoorbeeld mogelijk om een design met een witte achtergrond (Flower Mask) erop te laten drukken, iets wat op geborsteld aluminium geen wenselijk effect geeft. Verder weerspiegelt de witte toplaag op dibond minder het licht dan de toplaag van geborsteld aluminium, hierdoor heeft een poster op dibond een mattere uitstraling met iets minder glans.

Plexiglas

De meeste mensen zijn wel bekend met plexiglas, toch heb je ook dit materiaal in veel verschillende soorten en maten. Ik zal me nu alleen beperken tot het plexiglas product van PosterJunkie. De ontwerpen worden gedrukt op glashelder plexiglas van 5mm dik. De full color druk van het ontwerp komt op de achterzijde van de plaat en wordt afgewerkt met een laag wit, zodat de poster op plexiglas nergens transparant is. Op plexiglas komen de kleuren en contrasten (bijvoorbeeld bij de Red Autumn) van designs geweldig tot hun recht. Het is, net zoals gewoon glas, een glanzend materiaal. Dus als je durft te shinen, is dit de keuze voor jou.

Canvas

Canvas is een materiaal dat weinig uitleg nodig heeft. Het bestaat uit een canvas doek dat gespannen wordt over een houten frame van 18 of 38 mm dik. Het geheel geeft een mooi ruimtelijk effect op de muur. De print op het canvas zal door het materiaal een matte uitstraling krijgen.

HD metaal

HD metaal wordt wel de 4K TV van het drukwerk genoemd. Jaja, aan marketingtermen zeker geen tekort. Maar wat houdt het nu precies in? Het metaal uit HD metaal is aluminium. Alweer aluminium? Ja, maar in dit geval is een het plaat van 5mm solide aluminium, niet alleen een toplaag zoals bij dibond en geborsteld aluminium. Het bijzondere aan dit materiaal is echter de druktechniek die gebruikt wordt bij het aanbrengen van de inkt op de plaat, genaamd sublimatie. Deze techniek zorgt niet alleen voor een haarscherp resultaat, het resultaat is ook een ontwerp dat compleet krasvast en weerbestendig is. Ideaal dus voor elke situatie, zowel binnen als buiten. Wil je dus een design met de kracht van de Hulk maar toch ook het gelikte uiterlijk van Superman, dan zit je goed met een poster op HD metaal.

Textielposters

Het materiaal bestaat uit een kreukvrij doek van polyester. Dankzij de hoogwaardige printkwaliteit komen de kleuren prachtig uit op dit soepele materiaal.

De Textielposters zijn inclusief beukenhouten stokken. Deze worden zowel onder als boven in een tunnel bevestigd. De tunnel is afgewerkt met een stiknaad van wit garen. De platte tunnelmaat van de Textielposter is 4 cm.

De zijkanten zijn lasergesneden voor een strakke afwerking en om rafelen te voorkomen. Het touwtje voor het ophangen heeft een lederlook en wordt los meegeleverd.

Papier

Last but not least, good old papier. De keuze voor het juiste papier voor posters luistert erg nauw. Na uitgebreid verschillende drukproeven te hebben bestudeerd is bij PosterJunkie besloten om gebruik te maken van 270 grams mat photo papier, afgewerkt met een enkelzijdige laminatie. Het papier is erg dik, zodat het de inkt goed op kan nemen zonder krom te trekken. De laminaatlaag is een extra bescherming tegen UV-licht (i.v.m. verkleuring) en vocht. Omdat een poster op papier goedkoper is dan de andere materialen kan je nog eens afwisselen met je designs in de lijst.

Hulp nodig?

Ik hoop dat ik je wat helderheid heb kunnen verschaffen in het diepe donkere oerwoud van materialen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Mocht je ondanks deze epische uiteenzetting toch nog vragen hebben, stel ze gerust aan me via info@posterjunkie.eu en ik help je met alle plezier verder.

2 gedachten over “Welk materiaal kies je voor jouw favoriete poster?

  1. Gaat Posterjunkie nog meer originele materialen toevoegen binnenkort?

    1. Hi David, er wordt momenteel nagedacht over nieuwe materialen, zoals bijvoorbeeld textielposters of fotobehang. Of dit ook haalbaar is weet ik niet nog niet. Mocht je suggesties hebben voor materialen, laat het me gerust weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *